čtvrtek 13. srpna 2015

Recenze

Until Trevor




Autor: Aurora Rose Reynolds
Série: Until
Díl: 2

Fan překlad



Anotace:

Trevor Mayson měl svůj život naplánovaný - udělat rodinný podnik úspěšným a hrát na poli (play the field) několik let předtím, než se usadí. Pak potkal ji. Liz Hayes byla překrásná, plachá a všechno, co kdy chtěl… ale nezapadla do jeho plánů. Po Trevorově bolestivém odmítnutí se Liz konečně pohnula dál, ale Trevor zjišťuje, že je těžké ji opravdu nechat jít. Vypadá to, že čím víc se snaží držet dál, tím intenzivnější jsou jeho city k ní. Jako natažená gumička, si toho může vzít tak moc, než praskne.

Liz Hayes skončila s čekáním na Trevora a nemá zájem nechat si o něj znovu zlomit srdce, ale Trevor dělá těžké na něj zapomenout, když si najde cestu zpět do jejího života.

Může ji Trevor dokázat, že stojí za to se znovu zamilovat a je připravený změnit svoje životní plány, aby ji pustil do svého srdce?
 
 
Moje hodnocení
 
 
První díl této série měl všechny předpoklady pro to, abych z něj byla nadšená. Krásná obálka, úžasné hodnocení a anotace vypadala víc než zajímavě. Říkala jsem si, že ta knížka bude přesně pro mě a hrozně se na její čtení těšila. Bohužel to očekávané nadšení se ne tak zcela dostavilo. Knížce prostě "něco" chybělo. Ale i tak jsem dala šanci druhému dílu a doufala, že mě mile překvapí. Tak nějak mám slabost pro ty napravené sexy sukničkáře, kteří se zamilují a majetnicky si hlídají objekt své touhy.
 
Trevor je další bratr z pověstné Masonovic rodiny. Každá žena ve městě po něm touží a no, on se tomu vůbec nebrání. Žádné nic klasicky neslibuje a po noci plné sexu se rozloučí. Když se na jedné rodinné sešlosti seznámí s Liz, kamarádkou jeho budoucí švagrové, už od prvního pohledu tuší, že ona je pro něj ta pravá. Postupně se z nich stávají přátelé. Po jedné noci s lahví vodky se konečně schyluje k dalšímu posunu jejich vztahu, když Liz pronese nešťastnou poznámku, z které si Trevor mylně odvodí, že je panna a odmítne se s ní vyspat, protože je nevinná a nezaslouží si, aby s ní tak zacházel. A sám se tak trochu bojí svých citů. Aby byl Trevor úplný blbec, dál se jí vyhýbá a nemluví s ní. I přes to po ní dál touží, žárlí a ví, že zřejmě udělal velkou chybu. Když se dozví, jak to vlastně s tím panenstvím Liz ve skutečnosti je, už mu nic nebrání v cestě snažit se jí přesvědčit, aby mu dala ještě šanci (což je prostě hrozně hloupý podle mě). Ale kdo ví, jestli to bude tak jednoduché? I když Trevor nebere ne jako odpověď a je rozhodnutý získat znovu Lizino přátelství, důvěru i lásku.
 
Liz je milá holka, která tvrdě pracuje, aby si splnila svůj sen - vlastní obchod. Bohužel její důvěry zneužije její bratr, který jí okrade a zmizí. Liz dělá vše pro to, aby si obchod udržela, měla na splátky a nemusela to říkat matce, aby si nedělala starosti. Zároveň si najme starého kamaráda jako detektiva, aby bratra našel. To vše jí také dovede zpátky k Trevorovi, který nedokáže už dál držet na uzdě své majetnické a ochranářské (a samozřejmě hlavně žárlivé) sklony. I přes to, jak jí Trevor svým odmítnutím velmi ublížil, nedokáže mu příliš odporovat a odolávat, hlavně když se k ní chová tak hezky a minulé nedorozumění je mu moc líto. (Po pravdě já bych mu to dala sežrat mnohem víc, aby se musel pořádně snažit, prosit, plazit... ale dobrá, chápu, že Masonovic kluci mají jisté kouzlo, které působí i na mě a zřejmě bych ráda podlehla nakonec taky.) Může jen doufat, že jí znova neublíží a že se její život opět dostane do známých, bezpečných kolejí, kdy nebude mít starosti o rodinu, o práci i peníze.
 
*****
 
Trevor je jak maniak, buď nic nebo všechno. Nejdřív se rozhodne Liz odstrčit, tak se jí vyhýbá jak čert kříži. Pak si usmyslí, že budou mít vztah a nejraději by si jí hned nastěhoval do domu a kupuje psa. Ale musím přiznat, že je to tak trošku milé a úsměvné. Líbí se mi, že se nezdráhá dávat svou náklonnosti najevo i na veřejnosti, nebojí se přijít o svou reputaci lamače dívčích srdcí. Samotná Liz tento jeho přerod nestíhá sledovat a mě to prostě baví.
 
Problém téhle série je, že díly rychle plynou, jsou přeskakovány velké časové úseky, ale dějově tam nejsou žádné zvraty, i když byste je tam logicky očekávali. Je tam naznačená kriminální zápletka, díky čemuž by mohly být oba díly zajímavější, ale je naprosto odsunutá na vedlejší kolej a autorka s ní nakonec skoro vůbec nepočítá a vyústění je tam zmíněné jen tak mimochodem. A to je velká škoda. Tak trošku mi přijde, že autorka opravdu nemá žádné zkušenosti se psaním. Není mi zcela jasné, proč má ta série až tak vysoké hodnocení. Ano, kdyby se knížky přepracovaly, děj se pořádně promyslel, mohly by být úžasné. Protože co si budeme povídat, ten nejdůležitější prvek - sexy chlap - tu je.
 
V tomhle díle bylo vyústění zápletky prostě směšné, spisovatelka se vůbec nic neobtěžovala vysvětlit, tohle rozhodně neměla vůbec promyšlené. Kdyby tu žádná kriminální zápletka nebyla, bylo by to snad mnohem lepší. Dost mě to zklamalo.
 
V průběhu děje byl opět naznačen námět dalšího dílu o třetím z bratrů Cashovi. No mohlo by to být zajímavé ... ale už ani nečekám, že si s tím autorka správně poradí.
 
*****
 
Dalším problémem je pak samotný amatérský překlad. Jsem si jistá, že i ten knížce ublížil. Sama vím moc dobře, jak je těžké srozumitelně knížku přeložit pro někoho jiného a jsem za tyto překlady opravdu moc ráda (nemám čas ani chuť číst v angličtině, čeština nebo slovenština jsou 100% pohodlnější), ale tentokrát se to moc nepovedlo. Nevhodně volená slova, sem tam nesmyslná věta... ale hlavně dost chyb a překlepů, přehozený ženský a mužský rod... což by stačilo si to znova po sobě přečíst a upravit. Je to škoda.
 
 
Hodnocení: 3,5*
Hodnocení obálky: 4*
 
 

1 komentář:

  1. Ahoj, miluju tuhle sérii:)
    Mohla bych se zeptat, kde najdu překlad téhle série?
    Mám přečtené první dva díly, ale bohužel nemůžu najít ostatní.
    Děkuju:)

    OdpovědětVymazat